Dagbok

Mia och Per-Arne Accra Ghana


Akut nödsituation 11:e mars 2020.

 Hjälporganisationen Chrildrens Home har köpt en tomt där bygget av deras hus nya har startat upp. Under tiden har de bott i ett halvfärdigt hus som de har fått låna. Nu kan de inte bo kvar där längre, utan måste vara ute senast den 22:e mars.
Regnperioden närmar sig med stormsteg och snart är de föräldralösa barnen på Human Compassion utan hem, inga väggar o inget tak som skyddar dem mot regnet, solen, vinden o mörkret.
Snälla, vi måste alla hjälpas åt nu!
Det finns en plan att bygga ett temporärt hem till barnen av plywood, men till det behövs pengar. Så vi önskar framförallt finansiell hjälp att få upp det temporära hemmet.
Tack på förhand för din medmänsklighet att hjälpa Hiv-sjuka föräldralösa barn.
Per-Arne Ölfvingsson och Mia Julius

Måndagen den 27:e januari 2020

Mia: Lång resdag! Men såååå underbart och kliva utanför Kotoko Airport o känna värmen slå emot än o se vännen Emy´s leende. Och för mina kära kollegors kännedom så flög vi aldrig över varken Mali eller Burkina Faso. ;) Hihi. Det här kommer bli en bra semester. :) 


Per-Arne:  Säger som Mia, väldigt lång resdag. Gick upp 03.00 hemma och var på hotellet 23.30 svensk tid. Det tog extra lång tid med säkerthetskontrollen här i Accra på grund av Coronaviruset. Sedan var det det vanliga Afrikastrulet också. Men otroligt skönt att vara här igen.

Tisdagen den 28:e januari 2020

Mia: Hej alla kära vänner i Sverige! :)

Jag har äntligen kommit hem, hihi, det är så det känns iallafall. Underbart! Bara min älskade make, dotter och jobb som saknas. Om bara alla kunde samlas här nere så skulle mitt liv vara perfekt. :) Accra är verkligen mitt andra hem här i världen, finns ingen annan plats som gör mig så fri och lycklig. Svårt att beskriva med ord. Allt är så enkelt. Pengar är inte allt, möter man bara andra människor med ett leende så ordnar sig allt.

   Varit ute och gått en massa idag då varken pappa eller jag vill sitta i en taxi och missa alla underbara möten med nya människor. Så vi har gått runt och fixat en del grejer som var ett måste idag och träffade en massa härliga människor på vägen. Alla är mycket hjälpsamma, okey, kanske inte alla, vi har till vår förvåning träffat 3 personer som inte varit hjälpsamma, men men, alla andra väger upp det. :)

   Mitt emot vårat hotell bor det en mamma med 6 barn i ett "hus" på ca 9 kvm. Hon hälsar alltid på oss, vinkar och nu när vi kom hem ikväll så stod vi och pratade lite och hennes barn var så glada o få träffa en vit person. Hon sa att "allt går tack vare kärleken". Dem har köket utanför "huset" och sen sover alla där inne på golvet, inga sängar, bara några filtar. MEN dem är lyckliga!! En karamell som jag verkligen tror att många behöver suga lite extra på. Pengar är verkligen inte allt, man kan vara lycklig ändå.

   O nej, till mina kära kollegor, jag har inte sett en ända orm än. ;) Bara ödlor, hundar, fåglar, katter, höns o en död kackerlacka. Det kommer kanske dröja några dagar till innan vi åker upp till vårat husbygge, så än är jag säker från ormarna. :)


Per-Arne:   Idag har varit en riktigt skön njutardag i Ghana. Vi har bara promenerat runt och pratat med folk och slappat. Nja, vi har hittat ett annat hotell som vi ska flytta till imorron. Det som vi bokat hemma var absolut inte bra. Inget vatten i kranarna, dåligt städat, dörrar som inte går att låsa, kackerlacka i badrummet osv osv. Nää det godtar vi inte, så imorron flyttar vi till ett jättefint hotell, lite dyrare men va faan det drabbar ingen fattig. Huvudsaken att det blir bra.

Vi höres imorron igen...


Onsdagen den 29:e januari 2020

Per-Arne :   Flyttade till vårt nya hotell idag på fm. Det heter Accra Royal Castle. Det verkar jättebra hittils, förutom att det har varit strömavbrott ända till 17.00, typiskt Afrika. Sedan har vi inte gjort mycke idag heller. Och det tycker vi är skööönt.   Vi höres imorron igen.


Mia: Skulle ha åkt till Human Compassion (barnhemmet) idag, men fick nyheter imorse om att dem satt på sjukhuset med några av barnen och inte beräknades komma hem förrän framåt kvällen. Tyvärr blev det alltså inget besök där idag. Vi bestämde på fredag istället, så vi hoppas barnen mår bättre då.
   Köpte idag en "dyr" öl och cola på en servering för ca 14 kr tillsammans. Igår köpte vi en halv liter öl för ca 3 kr. Det är svårt att förstå och få grepp om livet här nere. Vissa familjer får kämpa så för att köpa dricksvatten och mat till barnen. En liter dricksvatten på flaska (det dyraste sättet att köpa dricksvatten) kostar i butik ca 2 kr. Du kan få en flaska Cola för ca 2,50 kr. Nu väntar vi på en god middag med tillhörande dryck på restaurang och det kostar ca 100 kr för två personer. :)

   Imorron är en ny dag med nya äventyr. :)

Torsdagen den 30:e januari 2020

Mia: Idag tog vi en biltur till våra hus!! :D Ååååååh va roligt! Tyvärr är internet så hemskt dåligt ikväll, så bilder kommer inte upp på hemsidan förrän imorron. Bilturen gick genom större och mindre byar, körde förbi skolor, små plåthus, djungel, ja, ett riktigt lantligt liv på ett afrikanskt sett. Det kommer bilder, lovar. Kvinnan som mest hjälper oss med våra 3 hus följde med och det var en riktigt rolig biltur. :) Vid våra tre hus visade hon att det fanns apelsinträd, plantinträd och mangoträd runt omkring och bara 100 meter från vår tomt ska det byggas en kommunal skola sen.

   Kvinnan hade även med sig pappren som pappa skulle skriva på för sina två tomter. Så stolt han blev! Han hängde upp en svensk flagga på sin tomt direkt när vi kom dit. Så nu syns det för alla som går förbi att det är svenskens tomt.

   Sen på vägen hem åkte vi till en vän och hälsade på honom och hans fru och barn. Hans son är 10 månader och först LIVRÄDD för de två första vita människor han sett i sitt liv, men efter en stund skrattade och busade han med mig. Vilken härlig grabb! Onohili kommer ha mycket kul med honom när dem ses. :)

   O till mina kära kollegor som säkert undrar, ja, vi såg 1 orm, men den var redan död. ;)


Per-Arne:  No comments today. Vi höres imorron...

Fredagen den 31:e januari 2020

Magsjuka. Inatt åkte vi på en riktig magsjuka båda två. Det rann ur alla ändar samtidigt. Inte roligt alls när man bor på hotell och det är 38 grader varmt. Hela denna dagen försökte vi bara att få vila och dricka så mycket som möjligt. Vi hade även med oss Resorb som är bra när man tappar vätska.

Lördagen den 1:e februari 2020

Fortsatt magsjuka. Usch o fy vad jobbigt.

På kvällen tog vi oss till sjukhus, för att vi började torka ut i kroppen. Ett fint sjukhus. Lester Hospital Airport Hill Accra Ghana. Vi blev rekomenderade av SOS i Köpenhamn att ta oss just dit. SOS fixade allt så de visste att vi kom, betalningen var klar osv. Där lades vi in ett dygn med dropp, och lite mediciner. Vi blev verkligen väl omhändertagna där.

Mia har någon form av infektion i kroppen, som hon får medicin emot.

Söndagen den 2:e februari 2020

Utskrivna från sjukhuset. Men inte friska. Vi har fortfarande stora problem att få behålla vätska i oss.

Vår "mat" bestod oftast av några bitar melon och annanas. Sedan försöka behålla det i magen så länge som möjligt. Vi börjar nu att "gå ner oss" fysiskt, orkar inte med något alls längre. Funderar på olika allternativ, ska vi boka om och åka hem, eller vad ska vi göra. Vi beslöt att inte ta något beslut idag...

Måndagen den 3:e februari 2020

Idag försökte vi verkligen att ta tag i oss igen. Tog en taxi till Achimota Mall, ett stort varuhus med olika butiker, liknande vårt Ikano. Där försökte vi äta lite men det gick inte bra, vi åkte tillbaka till hotellet igen.

Nu tog vi beslutet att boka om flyget och åka hem så fort som möjligt. Lyckades boka om till hemfärd Onsdag kväll, hemma torsdag lunch.

Nu återstod ju "bara" att se till att Human Compassion får alla sina kläder och annat som vi har med oss, samt att vi får handla mat o annat för de pengar vi samlat ihop.

Detta måste ju ske imorgon Tisdag. Bara att hoppas att vi klarar av det...

Tisdagen den 4:e februari 2020

En lång och hård dag idag väntade för de 2 sjuka svenskarna.

Vi lastade en taxi med de 2 stoora väskorna ( 46 kg ) kläder och annat till barnen. Taxiresan tog inte så lång tid, eftersom vi bodde i samma riktning ut från Accra. Men lite svårt att hitta dit var det. Ett otroligt välkomnande blev det av alla glada barn och vuxna. Kolla bilder...

När vi hade gett barnen balonger, godis och svenska pepparkakor !!! Så hörde vi oss för med husmor, vad de verkligen behövde i matväg. Det blev en lång lista.

Sedan åkte taxikillen och jag iväg för att handla detta nånstans. Vi hittade ett bra ställe som hade det mesta, så jag handlade och taxikillen lastade i taxin. Efter en stund fix taxikillen köra en vända till barnhemmet och lasta av, för bilen var helt full.

Han kom tillbaka och vi lastade bilen på nytt. Jag lyckades med att köpa allt som husmor hade på sin önskelista, för de pengar som ni alla därhemma, samlat in.

Husmor hade även en önskan om att få en gasolspis med 2 plattor. Hon har gasoltuber men ingen spis. Jag (tillsammans med taxikillen) lyckades hitta en sådan där i byn, som vi fick köpa till ett vettigt pris. Kan ni tro att husmor blev glad när vi kom tillbaka. Hon har tidigare gjort en glödbädd med kol för att laga maten.


När vi kom tillbaka och lastat ur taxin igen, så blev det den klassiska bilden med alla bakom gåvorna. Kolla under bilder ovan i menyn.

Avskedet senare från alla glada människor blev tufft för oss, som var helt tömda på krafter vid det laget.


Men, vad härligt det var att komma tillbaka till hotellet och duscha, för att sedan dyka i säng. Vi kände i våra hjärtan att vi gjort en bra insatts den dagen.


Ett stort och hjärtligt tack till er alla som hjälpt till för att genomföra detta....


Onsdagen den 5:e februari 2020

Hemresan för de 2 sjuklingarna började med taxi från hotellet kl 18.00, för att ta sig till flygplatsen. Väl där hade vi räknat med afrikanskt strul hela vägen in till planet.

Men, vad vi blev glatt överaskade. Allt flöt bara på med incheckning, passkontroll, feberkontroll, hälsodeklaration, säkerhetskontroll osv osv.

Kändes väldigt skönt när vi sjönk ner på våra platser i planet. Vi var allt lite nervösa för att vi inte skulle komma med planet om de kom på att vi inte mådde bra. Tänk om någon av oss hade fått spy där på flygplatsen, det hade blivit jobbigt att inte få åka hem. Det var det enda vi ville just då.

Försökte sedan vila på planet till Amsterdam. Lite svårt att sova på ett plan, men vi kunde ju sitta och slappna av.

Torsdagen den 6:e februari 2020

Landade i Amsterdam vid 6-tiden på morgonen. Där hade vi 3,5 timmar innan planet mot Linköping gick klockan 9,40.

Vi landade i Linköping kl. 11.25. Där vi möttes av Sele och Hili. Den lilla prinsessan bara skrek av glädje, när både mamma och moffar dök fram genom en dörr. Underbart !!!

Fredagen den 7:e februari 2020

Idag har jag varit på vårdcentralen för undersökningar. De tog en massa prover, som visade bra värden. Jag har åkt på en svampinfektion i munnen igen av de starka piller jag fått i Ghana. Så det får jag nu medicin emot igen, så det går väl över.

Känner att jag nu är på väg åt rätt håll igen, tack för det.


Mia har varit på Vrinnevisjukhuset hela dagen idag. Har fått dropp mot vätskebristen, samt att de tagit en massa prover. Som hon inte fått svar på alla ännu. Hon fick också medicin mot sina magsmärtor och sitt illamående.